Egészséges a nanotechnológia?

A nanotechnológia a világon és Magyarországon egyre nagyobb figyelmet kap. Valószínűleg Ön is hallott már erről, főként az élelmiszeriparban kerül elő gyakran, sokszor negatív értelemben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a nanotechnológia nagyon is hasznos segítség tud lenni például a biztonság vagy a betegségek megelőzése terén. A nanotechnológia tömören mindössze azzal foglalkozik, hogy 1-100 nanométer közötti anyagok megismerését és kontrollját végzi. Összehasonlításképpen egy papírlap százezer nanométer vastagságú. Ezekkel az apró anyagokkal azonban új teljesítményekre képes anyagok és eszközök fejleszthetőek ki. Ezek közül bemutatjuk azokat, melyek az Ön jövőjének is részét képezik majd. Olvasson tovább az érdekességekért!

Nanotechnológia: biztonságos vagy veszélyes?

Nanotechnológia segítségével szinte naponta állítanak elő újabb és újabb funkciójú anyagokat, melyeket többek között a gyógyászatban, illetve élelmiszerekben alkalmaznak. Az Európai Unió mellett működő úgynevezett Közös Kutatóközpont egyik feladata az, hogy a nanotechnológia kockázatait mérjék fel. Egyik jelentése szerint erre az új tudományra egy rendkívül rózsás jövő vár, mert ha megfelelően alkalmazzák, óriási fejlődést lehet vele elérni sok területen. Például egészségkárosító hatás nélkül javítható az étel állaga, hosszabb eltarthatóságot biztosíthat, illetve kizárható a baktériumszennyezés a csomagoláskor. Emellett nanotechnológiával akár a környezetvédelmi rehabilitáció, illetve energiatermelés is megvalósítható. Így együtt a nanotechnológia akár arra is képes lehet, hogy hétmilliárd ember ellátását is biztosítani lehessen vele – áll a Kutatóközpont jelentésében. A kutatások alapján tehát azt mondhatjuk, a nanotechnológia az egészségesebb jövő fontos eszköze.

Nanotechnológia a betegségek megelőzésben

Említettük, hogy a nanotechnológia nagy segítség a baktériumok leküzdésében. Ma már létezik egy olyan anyag, mellyel nem csak a csomagolás, de akár az egész lakás is baktériummentes lehet. Ezt az innovatív technológiát már alkalmazzák rendelőkben, kórtermekben és a közintézményekben. Nem kell nagy dologra gondolnia. Mindössze egy bevonatról van szó, melyet, ha alkalmaz otthona falain, illetve beltéri bútorain, a betegségek többségétől már megmentette magát. A réteg titka az, hogy fény hatására a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók a felülettel érintkezve szétbomlanak. Ráadásul a hatása sokáig megmarad, a bevonatot évekkel később kell csak újra felvinni.

Harc az asztma és az allergia ellen

A nanotechnológiás légtisztító bevonatok bizonyítottan jól használhatók az asztma és allergia megelőzésére. Mivel megtisztítják a levegőt a kórokozóktól, megállítják a fertőzések szervezetbe jutását. Az asztmatikus és allergiás tünetek enyhítésére is jól használhatók, kíméletesebb és olcsóbb megoldást jelentenek a gyógyszereknél. Különösen a légúti betegségekben szenvedő gyermekek számára jelentenek komoly segítséget a nanotechnológia új eszközei.

Többet szeretne tudni a bevonatról? Olvasson tovább itt: Higiéniai bevonatok  VAGY

Ön mit gondol a nanotechnológiáról? Ossza meg véleményét!

 

Akciós termékünk
NB2209 beltéri légtisz-
tító
Asztma és allergia ellen!
30%
Újdonság!
Nanotech-
nológiás csomag autók kezelésére!
Bevezető ár: 39.000 Ft
20%
Akciós termékünk
NB1206 100ml autóüveg bevonat
2 gépjármű teljes üvegfelületére!
10%
Betöltés...